Un petit resum, sense grans pretensions, dels formats d’audio i video que han possibilitat la presència del multimedia en els ordinadors primer, i després en la web. Està ple de enllaços a la wikipedia per que pretén ser una visió didáctica del tema.

Aquestes tecnologies de digitalització i compressió han estat increiblement importants i han fet, per exemple, que la indústria de la música s’hagi hagut de re-inventar i que el format físic de la música en CD hagi patit una davallada en les ventes espectacular.

Així mateix la popularitat de l’audio comprimit va re-llançar espectacularment el producte de Apple Inc., l’ iPod, que permetia sentir música amb auriculars a tot arreu. També la botiga que venia aquestes cançons en la web, iTunes store, va ser i és un gran éxit.. Va ser tant l’éxit del producte iPod i la botiga iTunes, que la companyia ha arribat a ser una de les més rentables del món, i tot va començar en aquell moment.

AUDIO

Hi ha 2 tipus, sense compressió i amb compressió, i d’aquests últims, 2 tipus més : amb pèrdua de qualitat i sense pèrdua de qualitat

SENSE COMPRESSIÓ. El só es grava en l’arxiu directament sense cap compressió.

1.-) WAV (o WAVE, Waveform audio format), és un format d’àudio digital normalment sense compressió de dades, desenvolupat i propietat de Microsoft i d’IBM, que s’utilitza per a emmagatzemar audio en el PC, admet arxius mono i estèreo a diverses resolucions i velocitats de mostreig, la seva extensió és .wav.
2.-) Audio Interchange File Format (AIFF o Format de Arxiu de Intercanvi de Àudio) és un estàndard tècnic de format d’àudio usat per vendre dades de so per computadores personals. El format va ser co-desenvolupar per Apple Inc. en 1988 basat en el IFF (Interchange File Format) de Electronic Arts, usat internacionalment en els ordinadors Amiga i actualment és utilitzat en els ordenadors Apple Macintosh. AIFF també es l’utilitzat per Silicon Graphics Incorporated.

AMB COMPRESSIÓ SENSE PÈRDUA. S’aplica un algorisme de compressió al arxiu d’audio, però sense pèrdua qualitat de só.

3.-) Free Lossless Audio Codec (FLAC) És el códec (codificador) lliure de compresió d’audio sense pèrdua, és lliure, no lligat a cap compnyia de programari. Es fa servir molt per als amants de la música clàssica i per part de botigues com HDTracks, a on venen els discos de cantants de diversos estils amb la màxima qualitat, amb resolucions més altes fins i tot que en CD.

Flac logo vector.svg

Una cancó d’uns tres minuts en molt alta qualitat ocupa 63,9 Mbytes en aquest format sense compressió.

4.-) Apple Lossless. És el fomat de compressió d’audio sense pèrdua propietari d’Apple
5.-) Windows Media Audio Lossless, o WMA Lossless, és un format de compressió d’àudio sense pèrdua. És propietat de Microsoft.

AMB COMPRESSIÓ AMB PÈRDUA. S’aplica un algorisme de compressió a l’arxiu d’audio, amb pèrdua de qualitat de só, però es redueix molt la grandària de l’arxiu.

6.-) MP3. És el més popular dels arxius d’audio comprimit amb pèrdua. Desenvolupat pel grup d’experts Media Picture Group (MPEG) i descrit per una norma ISO (Organització d’Estàndards internacional amb seu en Ginebra, Suïssa). És poden definir diferents nivells de compressió: 128 Kbps, 256 Kbps, 320 Kbps, quan més gran aquest ratio, més qualitat d’audio, però també més gran l’arxiu.

Exemple:
Una cancó de 3 minuts a 160 Kbps es pot emmagatzemar en un arxiu que ocupa 3,7 Mbytes.
La mateixa cancó a 320 Kbps ocuparia 7,1 Mbps.

7.-) L’AAC (Advanced Audio Coding) és el format d’Apple.
En l’exemple anterior en aquest format una cancó de 3 minuts ocuparía 6 Mbytes.

8.-) Adaptive Transform Acoustic Coding (ATRAC) és un algoritme de codificació (còdec d’àudio) desenvolupat per Sony basat en principis psicoacústics que ofereix diferents nivells de compressió depenen de la qualitat de so desitjada.
9.-) DTS. (Digital Theater Systems, Inc.), És un format per al suport de l’audio de les películes, amb multicanal de sons.
Per exemple, el 5.1 amb 2 canals estéreo davant de l’espectador per a la música de la película, 1 canal central per els diàlegs, 2 canals darrera de l’espectador per els efectos sonors (avions que pasen, trets…etc..) i un canal específic per els sons més greus (subwoofer) per a potenciar les explosions.
180px-DTS-HD-MA.svg.png

10.) Un altra format multicanal popular és el AC3 (Dolby Digital), de menys qualitat. Va ser anterior al DTS i el vàrem desenvolupar en els Dolby Laboratories de Londres, Anglaterra.

dolby_digital

VIDEO

El video digital s’emmagazetma en arxius amb diferents codificacions. Algunes d’elles, com el .mov o .avi inclouen també el só.

Els tres formats principals de video són : .mov, .avi i els MPEG.

1.-) Quicktime Movie (.MOV) de l’empresa Apple.
2.-) .avi (Audio Video Interleaved) és un format d’arxius que actua com contenidor de fluxos de dades d’àudio i de vídeo. El format AVI va ser definit por Microsoft per a la seva tecnologia Vídeo per a Windows el 1992.
Els de la família del MPEG (Moving Picture Experts Group – Grup d’experts en imatges en moviment) era originàriament un grup encarregat del desenvolupament de normes de codificació per a àudio i vídeo, format al Comitè Tècnic per a la Tecnologia de la Informació ISO/IEC JTC 1, de l’ISO. Des de la seua primera reunió al 1988, l’MPEG ha crescut fins incloure 350 membres de distintes indústries i universitats.

3.-) MPEG1. El primer format estàndard de video que es feia servir en els CD-Video d’ordinador
4.-) MPEG2. El que es fa servir als DVDs

Més modern, de la família MPEG tenim:

5.-) MPEG4 – divx. Populars a internet per la seva compressió
6.-) MPEG4 – xvid
7.-) MPEG4 – H264. AVC. Per a video en alta definició també per internet H.264, o MPEG-4 part 10, és un còdec digital d’alta compressió estàndard desenvolupat durant quatre anys per l’ITU-T Video Coding Experts Group (VCEG) juntament amb l’ISO/IEC Moving Picture Experts Group (MPEG). La intenció del projecte H.264/AVC va ser la de crear un estàndard que fos capaç de desenvolupar una bona qualitat d’imatge amb bit rates substancialment menors que els estàndards anteriors (MPEG-2, H.263 o MPEG-4 part 2). A més a més de no incrementar la complexitat en el seu disseny.

Altres formats de video

8.-) RealVideo, de l’empresa RealNetworks
9.-) .wmv (Windows Media Video). Format propietari de Microsoft.
10.-) VC-1. Es fa servir en els discos blu-ray.

Com a format especial està el.mkv (Matroska Multimedia Container), que no és un format en sí mateix siò un contenidor d’altres formats, s’ha fet molt popular en internet per a películes en alta definició. Dins del contenidor hi ha un arxiu de video, diversos d’audio, un per a cada idioma, així com subtítols de la película en diferents idiomes.

MKV Extension Icon

Exemple de película amb el video en MPEG4 – AVC (H.264), es a dir d’alta definició, el so en DTS i AC3 (Dolby Digital), en diferents idiomes i també amb subtítols (S_TEXT).

Cal fixar-se que el video i el so són arxius diferents.

mkvmergegui1.png

Anuncios